Μεγάλες απεργίες λιμενεργατών στον Καναδά


Περίπου 2.000 λιμενεργάτες και εργαζόμενοι σε αποθήκες του Καναδά της International Longshore and Warehouse Union και αλληλέγγυα άτομα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης στις 9 Ιουλίου. Η απεργία 7.400 μελών του συνδικάτου σταμάτησε όλη τη ναυτιλιακή κίνηση στα 30 λιμάνια της δυτικής ακτής του Καναδά.

Στις 11 Ιουλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζήτησε από με μεσολαβητή να προτείνει όρους για τον τερματισμό της απεργίας εντός 24 ωρών και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα αφεντικά και το συνδικάτο εντός 24 ωρών. Ουσιαστικά μια παρέμβαση – απειλή του κράτους για να η ψήφιση επιστρέψουν οι απεργx στη δουλειά εμπόδιζοντας την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Το σωματείο των λιμενεργατών έχει επιστήσει την προσοχή στα υπερκέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν αύξησαν τα έξοδα αποστολής τους δεκαπλασιασμένα.

Την επόμενη μέρα, αρκετές εκατοντάδες εργάτες συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην παραλιακή, υπό το σύνθημα «Μια ακόμη μέρα, μια πιο δυνατή μέρα».

Σχεδόν το 25% του εξωτερικού εμπορίου του Καναδά διέρχεται από τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής. Το Βανκούβερ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του Καναδά. Η απεργία είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κοντέινερ αξίας περίπου 572 εκατομμυρίων δολαρίων φτάνουν καθημερινά από καναδικά λιμάνια.

Σε μια σημαντική πράξη διεθνούς αλληλεγγύης, το ILWU International, με έδρα τις ηπα, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του συνδικάτου θα αρνούνταν να ξεφορτώσουν πλοία που ανακατευθύνονται από τον Καναδά σε αμερικανικά λιμάνια. Ήδη, ορισμένα πλοία, που δεν μπορούν να εκφορτωθούν στον Καναδά, έχουν επιστρέψει στην Κίνα.

Το ILWU έχει τρία βασικά αιτήματα: να τερματιστεί η «διάβρωση» του συνδικαλιστικού έργου μέσω της σύναψης συμβάσεων, ιδίως της συντήρησης, προστασία των θέσεων εργασίας από «την καταστροφική επίδραση του αυτοματισμού λιμένων» και τη διασφάλιση της αύξησης των μισθών ενόψει του «πληθωρισμού ρεκόρ και του αυξανόμενου κόστους ζωής». Το σωματείο λέει ότι τα αφεντικά της λιμενικής χρησιμοποιούν εργολάβους και συνεργεία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του Βανκούβερ κατά σχεδόν 50% με την κατασκευή ενός ημι-αυτόματου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων σε ένα τεχνητό νησί κοντά στο Δέλτα στο προάστιο του Βανκούβερ. Τα αφεντικά ελπίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους επιταχύνοντας τη ροή των αγαθών και χρησιμοποιώντας λιγότερους εργαζόμενους.

Λιμενεργάτες προσλαμβάνονται ως περιστασιακοί εργάτες που εμφανίζονται καθημερινά για να δουν αν υπάρχει δουλειά. Χρειάζονται χρόνια για να γίνουν μόνιμα.

Η ένωση ναυτιλιακών εργοδοτών της βρετανικής Κολούμπια, η οποία εκπροσωπεί 49 εταιρείες, διέκοψε τις διαπραγματεύσεις στις 3 Ιουλίου, λέγοντας ότι τα αιτήματα των απεργών ήταν «παράλογα». Πρόσφερε στο ILWU να συμφωνήσει σε δεσμευτική διαιτησία, κάτι που το συνδικάτο αρνήθηκε. Αντιμέτωποι όμως με την έκταση των απωλειών τους, τα αφεντικά συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 8 Ιουλίου.

Τα αφεντικά των κύριων βιομηχανιών που επλήγησαν από την απεργία και οι επαρχιακές κυβερνήσεις της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανακαλέσει το κοινοβούλιο – αυτή τη στιγμή σε διακοπή – να περάσει νομοθεσία για να αναγκάσει τους απεργούς να επιστρέψουν στη δουλειά.

Το 2021, η Οτάβα ψήφισε νομοθεσία για την επιστροφή στη δουλειά εναντίον 1.150 απεργών μακριών ακτών του Μόντρεαλ που αγωνίζονταν να καταργήσουν τα ωράρια που τους απαιτούσαν να εργάζονται 19 συνεχόμενες ημέρες από τις 21. Η σύμβαση που επέβαλε ο διαμεσολαβητής δεν άλλαξε αυτήν την κατάσταση.

Διεθνής αλληλεγγύη

Εργαζόμενοι από διαφορετικά συνδικάτα συμμετείχαν στις πορείες. Οικοδομικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλαν είδη κατανάλωσης. Μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν από συνδικάτα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τοπικών τμημάτων της International Longshoremen’s Association στις ανατολικές και νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ναυτιλιακά συνδικάτα στην τουρκία, τη σρι λάνκα, το ηνωμένο βασίλειο, την ιαπωνία, τη χιλή και άλλες χώρες. Αντιπροσωπείες από ναυτιλιακές ενώσεις από την αυστραλία και τη νέα Ζηλανδία συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και επισκέφτηκαν τις συγκεντρώσεις στο Βανκούβερ.

Οι μηχανικοί, μέλη του συνδικάτου της Avcorp, μιας αεροδιαστημικής εταιρείας, στην πορεία διαμαρτυρίας στη Delta στις 6 Ιουλίου.

Πληροφορίες από Le Bulletin International