Ενημέρωση-μαρτυρία από τις φωτιές στην Ρόδο

Αναδημοσίευση από τον λογαριασμό στο favebook της Λαϊκής Βιβλιοθήκης

Σβήνουμε το ένα και ανάβουν τρία.  Σε κάθε μέτωπο υπάρχουν ομάδες αγροτικών με αυτοσχέδια βυτία με αντλίες και μάνικες,κάποιοι έχουν μόνο βυτία και απλά τροφοδοτούν. Όλοι είναι από κάποιο χωριό και έχουν βγει όλη μέρα στα βουνά για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Κατεβαίνουμε μόνοι μας τους λόφους και σβήνουμε μέτωπα με ό,τι έχουμε.
Όλη μέρα είμαστε με μια τσάπα και ένα φτυάρι στα χέρια. Ο συντονισμός είναι στο μεταξύ μας, βλέπει ο ένας κάτι το λέει παρακάτω μαζευόμαστε και κάνουμε ότι μπορούμε αναλόγως το έδαφος τον αέρα κτλπ. Δεν υπάρχουν μέσα για να βοηθήσουν. Ζώα έχουν καεί, από μάντρες και από την άγρια φύση, έχω δει ελάφια κατακαμμένα, εικόνες ασύλληπτες.
Προχθές η φωτιά έφτασε μέχρι το Κιοτάρι έκαψε σπίτια ξενοδοχεία μαγαζιά αυτοκίνητα.
Πέρα από τα αμέτρητα χιλιάδες στρέμματα βουνών και δασών που κάηκαν έχουν καεί και σπίτια που ήταν μέσα στα βουνά. Έχουν καεί σπίτια σε χωριά όπως τα Λάερμα ενώ αυτή τη στιγμή καίγεται το χωριό ασκληπειό. Η πυροσβεστική είναι ελάχιστη, το πολύ να έχουμε ένα δυο πυροσβεστικά μαζί μας (τις περισσότερες φορές κανένα) γεγονός που ευθύνεται στο ότι υπάρχουν παρά πολλά μέτωπα και παρά πολύ λίγα πυροσβεστικά.
Χωρίς τον κόσμο που προσπαθεί καθημερινά να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες και να αντιμετωπίσει τα πύρηνα μέτωπα δεν ξέρω πως θα είχε καταλήξει όλο αυτό. Εχουν έρθει και μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ από Αθήνα, οι οποίοι κόβουν βόλτες πάνω κάτω ίσα ίσα για να δηλώνουν την παρουσία τους, το παίζουν τσαμπουκάδες όταν ερωτούνται τι ακριβώς ήρθαν να κάνουν (ένας εξ ‘αυτώναπάντησε πως ήρθαν για απεγκλωβισμούς;;!!), διατάζουν συνεχώς δίχως ίχνος κατανόησης, αλλά είναι εμφανής η αδιαφορία και η μη εμπιστοσύνη των κατοίκων. Να αναφέρω ότι η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Χθες περνώντας δίπλα από μια ομάδα αστυνομικών άκουσα μπροστά μου να λένε στο μεταξύ τους “ηρεμήστε, να κάνουμε τις κότες, είναι 200 οργισμένοι, εδώ θα φάμε ξύλο”.
Αφού ολοκληρώσουν τη “βάρδια” τους, τρώνε κανονικά γεύματα (πληρωμένα από το κράτος, λογικά) ενώ εμείς τρώμε επί ποδός κρουασάν πληρωμένα από άλλους εθελοντές και ό,τι άλλο φροντίσει ο καθένας μας. Δήμαρχος περιφερειάρχης βουλευτές κόβουν βόλτες με μερσεντές με φιμέ και ασφαλίτες δίπλα απτά μέτωπα για την φωτό και τα media. Εμείς ξυπνάμε ότι ώρα είναι και πάμε στις φωτιές μέχρι να σβήσουμε από ενέργεια όσες ώρες κρατήσουμε.
Προχθές κοιμήθηκα σε μια ξαπλώστρα ενός ξενοδοχείου γιατί δεν μπορούσα να γυρίσω στο κέντρο(Ρόδο) από την κούραση. Με το που ξύπνησα και μπόρεσα να φύγω, ενημερώνομαι μετά από 6-7 ώρες ότι είχε καεί το εν λόγω ξενοδοχείο. Όλοι οι εθελοντές κοιμούνται στους δρομους δίπλα απτά αγροτικά για να είναι σε εγρήγορση.
Εγώ είμαι πάντα με φίλους σε ομάδες. Έχουν βγει όλοι και βοηθάμε όπως-όπως.
Έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία-γήπεδα και φιλοξενούν άτομα. Από φαγητά ελάχιστες δωρεές ακόμα με κακή ποιότητα φαγητού αλλά τώρα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το ζήτημα ενεργοποιούνται και άλλες βοήθειες. Η κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης “ο άλλος άνθρωπος άκουσα πως θα έρθει σήμερα.
Ένας πυροσβέστης χθες ούρλιαζε στον ύπνο του όσο κοιμόταν στην άσφαλτο.
Μια γυναίκα γέννησε πρόωρα στην παραλία. Όλα αυτά συνθέτουν μια πραγματικότητα που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ζήσουμε και οι υπαίτιοι για αυτό το έγκλημα είναι γνωστοί.
Σε όλη την Ελλάδα προσπαθεί κόσμος να παλέψει με τις φωτιές παράλληλα με την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της κρατικής διαχείρισης.
Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της ζωής, της γης και της ελευθερίας δεν μας πείθουν με τα κροκοδείλια τους δάκρυα .
Α.
Ρόδος 24/7/2023