Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει για το «μεγάλο τείχος του Καλαί», το 13 ποδιών ύψους και αξίας £ 2.000.000 αντι-μεταναστευτικό τείχος ασφάλειας που παρήγγειλαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η γαλλική κυβέρνηση. Το τείχος θα αποκόψει την “ζούγκλα” -μια παραγκούπολη που δημιούργησε κυβέρνηση, όπου ζουν περίπου 10.000 άνθρωποι (κάποιοι προσπαθούν να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ άλλοι περιμένουν να γίνουν ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία) – από τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Καναλιού. Τα χρήματα για το τείχος προέρχονται από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ η κατασκευή επιβλέπεται από τις γαλλικές αρχές.
Το τείχος χτίζει η Vinci, μια μεγάλη κατασκευαστική εξωτερικής ανάθεσης πολυεθνική της Γαλλίας, υπεύθυνη και για πολλά άλλα αμφιλεγόμενα έργα (μερικά παραδείγματα παρακάτω). Η συγκεκριμένη θυγατρική της που εμπλέκεται είναι Eurovia Vinci, η οποία ειδικεύεται σε δρόμους και άλλες υποδομές μεταφορών, καθώς και λατομεία, παραγωγή ασφάλτου, και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητας οι οποίες ως κύριο κοινό μεταξύ τους έχουν την οικολογική καταστροφή.
Παρά το γεγονός ότι η επωνυμία «Vinci» εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στα T-shirts και στα φορτηγά των ατόμων που εργάζονται στην κατασκευή, σύμφωνα με τη δημοσίευση του L’Obs, «το έργο [της δημιουργίας του τείχους] ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία «Operating Company του Detroit Ports » (SPD). Η SPD είναι μια μεγαλύτερη δομή που δημιουργήθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του έργου «Λιμάνι του Καλαί» το 2015, μια προγραμματισμένη επέκταση του υπάρχοντος λιμανιού του Καλαί το κόστος της οποίας ανέρχεται στα € 900.000.000, ακολουθώντας τη λογική ότι η ελεύθερη διέλευση πρέπει να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μόνο για τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ όλο και περισσότερα εμπόδια πρέπει να δημιουργηθούν για τους ανθρώπους. Η Vinci ήταν μόνο μία από τις εταιρείες που μπήκαν σε αυτή τη σύμβαση. Η Soletanche Bachy, που αναφέρεται στην συγκεκριμένη σύμβαση για το λιμάνι, είναι θυγατρική της Vinci (περιέργως, δεν είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του λιμανιού). Ανταγωνιστές τους όπως οι Bouygues, Spie Batignolles και Jan de Nul κέρδισαν περισσότερο ουσιώδη κομμάτια.
Μια άλλη θυγατρική της Vinci, η SOGEA, τέθηκε επικεφαλής της κατεδάφισης της “Νότιας Ζώνης” της ζούγκλας, τον Φεβρουάριο και την κατασκευή του στρατοπέδου κοντέινερς. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η Vinci / SOGEA θα είναι επίσης υπεύθυνη για την κατεδάφιση του υπόλοιπου της ζούγκλας στο επόμενο κύμα των εξώσεων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων (17 Οκτωβρίου).
Σε κάθε περίπτωση, η Vinci είναι αυτή που κατεδαφίζει σπίτια και χτίζει τείχη καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη γαλλική κυβέρνηση επιδιώκουν να μετατρέψουν το Καλαί σε «no mans land», (ουδέτερη ζώνη) για τους μετανάστες.
Στη Γαλλία, η Vinci είναι πίσω από το σχέδιο για το αεροδρόμιο Notre Dame de Landes, σε μια σύμπραξη δημόσιου / ιδιωτικού τομέα στο οποίο αντιστέκεται το κίνημα ZAD (Ζώνη Α Defendre). Η κατάληψη ZAD βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο έξωσης και τάσσεται ενάντια στον ρόλο της Vinci στο Καλαί.
Στη Ρωσία, η Vinci εμπλέκεται σε έργο κατασκευής δρόμων διοδίων που απειλεί μίλια από το ιστορικό δάσος Khimki, και είναι αναμεμειγμένη σε ισχυρισμούς για δωροδοκία και διαφθορά.
Στη Μεγάλη Βρετανία, η Vinci ήταν μία από τις σημαντικότερες εργοληπτικές εταιρείες που όπως αποκαλύφθηκε εμπλέκεται στην σύνταξη μαύρης λίστας εργαζομένων στα συνδικάτα.
Στο Καλαί, το τείχος λέγεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών – μέχρι το τέλος του 2016. Οι ‘χτίστες’ προφανώς έχουν λάβει οδηγίες να εργάζονται γρήγορα, καθώς σιγοβράζει μια διαφωνία μεταξύ της Νομαρχίας (τοπικός αντιπρόσωπος της κεντρικής γαλλικής κυβέρνησης, επιβλέπων του έργου) και της Δήμαρχου του Καλαί, Natacha Bouchart, η οποία υποστηρίζει ότι το τείχος είναι μια περιττή σπατάλη των χρημάτων μια που η ζούγκλα είναι προγραμματισμένο να εκκαθαριστεί συνολικά. Από σήμερα έχει βάλει επίσημο στοπ στα έργα (link στα γαλλικά).
Η Eurovia-Vinci δεν είναι η μόνη εταιρεία που επωφελείται από το τελευταίο κύμα των νέων ευρωπαϊκών διαχωριστικών τειχών. Στο Καλαί και μόνο, πέρυσι δημιουργήθηκε πρόσθετη περίφραξη γύρω από την περιοχή του Eurotunnel και του αυτοκινητόδρομου. Ένας από τους αναδόχους ήταν Jacksons Fencing. Το 2014, η Zaun Ltd. ήταν πίσω από το φράχτη του ΝΑΤΟ που μεταφέρθηκε στο Καλαί, μετά τη σύνοδο κορυφής.
Το κατασκευαστικό αυτό έργο κάνει χρήση φορτηγών και μηχανημάτων που παρέχονται από έναν αριθμό εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Jean Lefebvre: French public works company http://www.ejl-idf.fr/
Kiloutou: French society that rents materials and building machineshttp://www.kiloutou.fr/
Liebherr: Swiss multinational equipment manufacturer https://www.liebherr.com/
Manitou: French and international bulldozer and other equipment companyhttps://www.manitou.com/en/
Salti: French building equipment company http://www.salti.fr/
Schwing-Stetter: German concrete pumping equipment multinationalhttp://www.schwing-stetter.com/
Μετάφραση baktirio
Πηγή: calaismigrantsolidarity.wordpress.com