Τοποθέτηση του Ν. Μαζιώτη στην 2η δίκη του ΕΑ για την επίθεση της οργάνωσης στην τράπεζα της ελλάδος
Όπως είπα και στην πολιτική μου τοποθέτηση στην αρχή της διαδικασίας όταν με καλέσατε να απαντήσω όσον αφορά τις κατηγορίες, η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η σημαντικότερη ενέργεια αντάρτικου που έγινε στα χρόνια των μνημονίων, δηλαδή σε μια εποχή που η υπερεθνική καπιταλιστική τάξη με αφορμή την κρίση έχει επιβάλλει στην Ελλάδα μια πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας και εκκαθάρισης τμημάτων του πληθυσμού για να σωθούν οι τράπεζες.
Αυτή η επίθεση ήταν συνέχεια της στρατηγικής που είχε η οργάνωση από το 2009 και μετά, όταν η Ελλάδα έμπαινε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αποσκοπούσε να χτυπηθούν στόχοι, δομές, εγκαταστάσεις της οικονομικής εξουσίας ή και πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την κρίση και για την επίθεση που ήδη δρομολογούνταν εναντίον του λαού και οδήγησε στο Α’ Μνημόνιο το 2010.
Με βάση αυτή τη στρατηγική είχε αποφασιστεί να γίνουν επιθέσεις με πολλά κιλά εκρηκτικά με αυτοκίνητο-βόμβα έτσι ώστε να υπάρξουν σοβαρές καταστροφές υποδομών και εγκαταστάσεων της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.
Έτσι είχε γίνει η πρώτη απόπειρα να καταστραφούν τα κεντρικά γραφεία της αμερικάνικης πολυεθνικής τράπεζας της Citibank με 125 κιλά εκρηκτικά, ανατινάχθηκε ένα υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη με 20 κιλά εκρηκτικά και μετά έγινε επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με 150 κιλά εκρηκτικά.
Η συγκεκριμένη επίθεση είχε προκαλέσει ζημιές 4 εκατομμυρίων ευρώ στο Χρηματιστήριο, είχε καταστραφεί ολοσχερώς μια αντιπροσωπεία της FORD, είχε πάθει σοβαρές ζημιές ένα κτίριο της πολυεθνικής ασφαλιστικής της Allianz. Η επίθεση στη Citibank και αυτή στο Χρηματιστήριο όπως και αυτή στην Τράπεζα της Ελλάδας έγιναν σε μη κατοικημένες περιοχές.
Να υπενθυμίσω ότι όταν μας συλλάβανε το 2010 ετοιμάζαμε παρόμοια επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα με πολλά εκρηκτικά.
Για αυτό είχε πει τότε αξιωματούχος της κυβέρνησης Παπανδρέου παραμονές της υπογραφής του Α’ Μνημονίου, ότι απέτρεψαν ένα «μεγάλο χτύπημα που θα τελείωνε την οικονομία».
Ακριβώς στην απόπειρα απαλλοτρίωσης του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούνταν σε σχεδιαζόμενη επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα, σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας στις 10 Μαρτίου 2010. Για αυτό και η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας στις 10 Απριλίου 2014 με αυτοκίνητο-βόμβα με 75 κιλά εκρηκτικά αφιερώθηκε στο σύντροφο και είχε την υπογραφή Κομάντο Λάμπρος Φούντας.
Αυτή η πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας για την οποία έγινε η επίθεση, πραγματοποιείται με οικονομικά μέσα, δηλαδή με την καταλήστευση των εισοδημάτων των πολιτών, των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων.
Δηλαδή με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, με την κατάσχεση περιουσιών χιλιάδων πολιτών γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, με τη συνεχώς αυξανόμενη φορολογία και τις έκτακτες εισφορές, με την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων τα λεφτά των οποίων πηγαίνουν προς την πληρωμή του χρέους προς τους δανειστές ή στο να κλείσουν τρύπες στα ελλείμματα των τραπεζών.
Όλα αυτά αποτελούν μια γιγαντιαία κοινωνική ληστεία, μια τεράστια αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου από την βάση προς την κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας.
Αυτή η πολιτική της κοινωνικής γενοκτονίας προκάλεσε χιλιάδες θανάτους απελπισμένων ανθρώπων.
Μέχρι πριν 1,5 χρόνο όταν είχε γίνει η επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε επίσημα στοιχεία είχαν καταγραφεί 4000 θάνατοι από αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων που είχαν πληγεί από τα οικονομικά μέτρα που υπαγορεύονταν από τα μνημόνια που είχαν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις, θάνατοι αρρώστων όπως π.χ. μιας ηλικιωμένης από την Κρήτη, η οποία ήταν κατάκοιτη, στηριζόταν από μηχανική υποστήριξη αναπνευστικά αλλά επειδή κόπηκε το ρεύμα γιατί δεν είχε πληρώσει τη ΔΕΗ έμεινε χωρίς μηχανική υποστήριξη και πέθανε.
Είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα.
Έχουμε, λοιπόν, 4000 θανάτους σε 4 χρόνια, δηλαδή απώλειες πολέμου σε εποχής ειρήνης, χωρίς σφαίρες, χωρίς βόμβες, χωρίς ένοπλη σύρραξη.
Όλους αυτούς τους έχει σκοτώσει, αφού πρώτα τους λήστεψε, το δικό σας καθεστώς.
Αυτό είναι μια πολιτική εκκαθάρισης μέρους του πληθυσμού που το ίδιο το σύστημα δεν θέλει και δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί, δεν τους χρειάζεται πια και τους πετά στα σκουπίδια και στο περιθώριο οδηγώντας τους στο θάνατο.
Είναι μια πολιτική μαζικών δολοφονιών με οικονομικά μέσα. Και δεν είναι μόνο αυτά.
Η πολιτική των μνημονίων έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, των φτωχών, των απόρων, των αστέγων, αυτών που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή ή τρέφονται από τα συσσίτια.
Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά που ληστεύονται από τον ελληνικό λαό. Στις τράπεζες!
Όπως αναφέρουμε και στην προκήρυξη για την Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία την έχετε και στα αναγνωστέα έγγραφα, δόθηκαν στις τράπεζες 211,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, «28 δις από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, 110 δις από την κυβέρνηση Παπανδρέου τη διετία 2010-2011, δηλαδή όλο το πρώτο δάνειο της τρόικας, 48 δισεκατομμύρια από την κυβέρνηση Παπαδήμου, 25,5 δισεκατομμύρια από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Το ποσό ξεπερνάει το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και αντιστοιχεί στα 2/3 του ελληνικού χρέους.»
Επίσης, έχει συμφωνηθεί να δοθούν από την κυβέρνηση Τσίπρα επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες με βάση Το τρίτο μνημόνιο που υπόγραψε.
Να κάνω εδώ μια αντιπαραβολή γιατί εμένα με κατηγορείτε ότι πήρα 100.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο της Εθνικής Τράπεζας των Μεθάνων και 3000 ευρώ από τα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς της Κλειτορίας.
Το καθεστώς που υπηρετείτε πήρε 211,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς και τα έδωσε στους πλούσιους ενώ εγώ πήρα από τις τράπεζες, από αυτούς που ληστεύουν το λαό για να χρηματοδοτήσω τη δράση μου και γιατί είμαι παράνομος, εκτός νόμου και επικηρυγμένος.
Ληστεία είναι να παίρνεις από τους φτωχούς, να παίρνεις από το μισθό, τη σύνταξη ή να κατάσχεις το σπίτι του φτωχού.
Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι παράρτημα της ΕΚΤ, ενός εκ της τρόικας που επέβαλλαν στη χώρα την πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας.
Η επίθεση έγινε την ίδια μέρα που βγήκε η χώρα στις αγορές να δανειστεί μετά από 4 χρόνια και έγινε 1 μέρα πριν την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ της καγκελαρίου της Γερμανίας που ήρθε να επιβραβεύσει τον Σαμαρά.
Χτυπήσαμε τους 2 από τους 3 δολοφονικούς μηχανισμούς της τρόικας, της ΕΚΤ – αφού η τράπεζα της Ελλάδας είναι παράρτημα της ΕΚΤ – και το ΔΝΤ αφού στο κτίριο αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκονταν και το γραφείο του τότε μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ Ουές Μακ Γκρόου.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο μισητό για τον ελληνικό λαό από αυτούς του οργανισμούς.
Πιστεύετε ότι αυτό το χτύπημα θίγει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που έχουν πληγεί από την πολιτική που εφαρμόζουν η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ;
Πιστεύετε ότι οι οικογένειες των 4000 ανθρώπων που έχουν πεθάνει αυτά τα χρόνια λόγω των πολιτικών αυτών θεωρούν ότι η βόμβα στην Τράπεζα της Ελλάδας στρέφεται εναντίον τους;
Πιστεύετε ότι όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις τράπεζες, θεωρούν ότι η βόμβα στην Τράπεζα της Ελλάδας στρέφεται εναντίον τους;
Πιστεύετε ότι αυτοί που τους έκοψαν το μισθό ή τη σύνταξη, αυτοί που ζουν με 200, 300 ή 400 ευρώ, λένε ότι η βόμβα στη Τράπεζα της Ελλάδας στρέφεται εναντίον τους, ότι θίγει τα συμφέροντά τους;
Οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν πως όχι. Ότι δεν θεωρούν ότι ο Επαναστατικός Αγώνας, ο Μαζιώτης ή η Ρούπα ότι είναι επικίνδυνοι για τη ζωή και την ασφάλειά τους αλλά το κράτος, το καθεστώς που υπηρετείτε, τις τράπεζες που τους πίνουν το αίμα.
Υπάρχουν πολλοί που θα σας έλεγαν ότι δεν τους πήρε το σπίτι ο Μαζιώτης αλλά οι τράπεζες.
Βέβαια θα μπορούσατε να μου απαντήσετε και πιστεύω ότι θα το κάνει η εισαγγελέας στην αγόρευσή της στο τέλος, ότι δεν χτυπήθηκαν μόνο η Τράπεζα της Ελλάδας ή η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και άλλα κτίρια και μαγαζιά.
Για να δούμε τι ακριβώς είναι τα άλλα κτίρια και τα μαγαζιά που χτυπήθηκαν και έπαθαν ζημιές.
Είναι εμπορικά κέντρα, εταιρείες, επιχειρήσεις, κρατικοί οργανισμοί, δεν είναι περιουσίες φτωχών βιοπαλαιστών.
To εμπορικό κέντρο Attica και το City Link στην Αμερικής και Πανεπιστημίου, τα γραφεία του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η λεγόμενη Αθηναϊκή Λέσχη που απ’ ότι καταλάβαμε από την κατάθεση κάποιων εκ των πρώτων μαρτύρων είναι μάλλον ένα κλαμπ που συχνάζουν πλούσιοι επιχειρηματίες με την συνοδεία ενόπλων σωματοφυλάκων.
Επίσης, ζημιές έπαθε το γνωστό κοσμηματοπωλείο ZOLOTAS και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής.
Η περιοχή που έγινε η επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα είναι μία από τις εμπορικότερες και ακριβότερες περιοχές γιατί είναι το κέντρο της Αθήνας. Μιλάμε για την περιοχή της πλατείας Συντάγματος.
Εκεί δεν βρίσκεται το συνοικιακό μαγαζάκι, το ψιλικατζίδικο ή το περίπτερο ανθρώπων που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Εκεί για να έχει κάποιος μαγαζί πρέπει να είναι σχετικά εύπορος για να μπορεί να πληρώνει ακριβό νοίκι, ακριβή εκμίσθωση.
Να επισημάνω ότι όπως είπαν οι μάρτυρες που είχαν ή εκπροσωπούσαν καταστήματα, αποζημιώθηκαν για τις μικρές σχετικά ζημιές από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Μιλάμε για ζημιές όπως έχουν αναφερθεί στις προανακριτικές καταθέσεις για 150 ευρώ, για 900 ή 2000 ευρώ. Τέτοιοι επαγγελματίες έχουν χάσει πολύ περισσότερα λεφτά από την κρίση και από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων γιατί λόγω της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει και να καταναλώσει και έτσι σπάνια βλέπουν πελάτη να μπαίνει στο μαγαζί τους.
Δεν κινδυνεύουν τα εισοδήματα και η περιουσία τους από τον Επαναστατικό Αγώνα αλλά από το καθεστώς που υπηρετείτε.
Η Τράπεζα Πειραιώς που είναι μία από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες και έχει επωφεληθεί απ’ τις μνημονιακές πολιτικές, είχε ζημιά από την βόμβα 300000 ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος της οποίας η πρόσοψη καταστράφηκε ολοσχερώς προφανώς ήταν πολύ περισσότερα.
Πιστεύετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στεναχωρήθηκε για το ότι επλήγησαν η Τράπεζα της Ελλάδας, η Τράπεζα Πειραιώς, για το ότι έπαθε ζημιά το γραφείο του τότε μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ, τα γραφεία του ΕΣΡ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι παράρτημα του υπουργείου Οικονομίας, ενός μηχανισμού που τον ληστεύει, του εμπορικού City Link ή το κοσμηματοπωλείο ZOLOTAS;
Η επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν μια ενέργεια αντίστασης, μια ενέργεια σαμποτάζ σε αυτή την πολιτική που ληστεύει και δολοφονεί μαζικά τον λαό.
Δίνει ένα καλό παράδειγμα και αφήνει μια καλή παρακαταθήκη. Φανταστείτε αν γίνονταν άλλες τέτοιες επιθέσεις, όχι μία φορά στο τόσο, σε παρόμοιους στόχους, τράπεζες, κυβερνητικά κτίρια, υπουργεία, εταιρείες ή σε πρόσωπα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, της τρόικας ή της τετραμερούς. Η χώρα θα καθίσταντο ανασφαλής στο να προσελκύει επενδυτές και στο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν τα μνημόνια.
Βέβαια, θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, όχι βόμβες, όπως διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες εναντίον των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τέτοιου είδους πολιτικές. Όμως, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι πια τέτοιου είδους κινητοποιήσεις η εξουσία δεν τις λαμβάνει καν υπόψιν της και ότι τις γράφει στα παλιά της τα παπούτσια.
Την περίοδο του Α’ Μνημονίου, το 2010-2011 όλοι θυμούνται τις τεράστιες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες λαού. Εκατό-διακόσες χιλιάδες και πλέον ανθρώπων που ζητούσαν την απόσυρση των μνημονίων. Ίδρωσε το αυτί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου; Σαφέστατα όχι.
Δεκάδες χιλιάδες λαού επανειλημμένα επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την κτηνώδη βία της αστυνομίας, των ΜΑΤ, των ΔΕΛΤΑ, των ΔΙΑΣ που έπεφταν με τις μοτοσυκλέτες τους πάνω στους διαδηλωτές με σκοπό να τους διαλύσουν και να εκκενώσουν την πλατεία Συντάγματος.
Αυτός είναι διαχρονικά ο ρόλος της αστυνομίας, να προστατεύει το καθεστώς. Αυτή ήταν η απάντηση του καθεστώτος σας. Από τύχη δεν είχαμε νεκρούς διαδηλωτές.
Να θυμίσω τι έκανε το καθεστώς σας και εσείς ως δικαστές την αμέσως επόμενη περίοδο, επί κυβερνήσεως Σαμαρά το 2013. Όσες απεργίες είχανε γίνει εκείνη την περίοδο, απεργία ναυτεργατών, των οδηγών του ΜΕΤΡΟ, στα ΜΜΜ, στα αστικά λεωφορεία, εσείς οι δικαστές τις βγάζατε παράνομες και καταχρηστικές και ακολούθως η κυβέρνηση επιστράτευε τους απεργούς.
Στην πραγματικότητα και το δικαίωμά της απεργίας βρίσκεται υπό διωγμό. Και ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στις προτάσεις των δανειστών είναι πάγια η απαγόρευση και η ποινικοποίηση των απεργιών. Για ποια δικαιώματα, λοιπόν, μιλάμε;
Ο ρόλος σας ως δικαστές είναι να προστατεύετε τα συμφέροντα του καθεστώτος, των πλουσίων, των καπιταλιστών, των τραπεζιτών.
Εσείς είστε που με δικές σας αποφάσεις κατάσχονται τα σπίτια των ανθρώπων από τις τράπεζες.
Εσείς είστε από τους κλάδους που έχετε πάρει πίσω ένα μεγάλο ποσοστό των περικοπών που έχουν γίνει. Οι άλλοι κλάδοι είναι οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.
Όλοι εσείς είστε μισθοφόροι, ο σκληρός πυρήνας του κρατικού μηχανισμού. Το καθεστώς σας χρειάζεται για να καταστείλει τους υπόλοιπους.
Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη εποχή για το καθεστώς σας που γεννά αναταραχές.
Σας χρειάζεται το καθεστώς για να καταδικάζετε τον Μαζιώτη, την Ρούπα, τον Επαναστατικό Αγώνα, για να επιστρατεύετε απεργούς, για να διώκετε διαδηλωτές ή καταληψίες εργαζομένους, για να κατάσχουν οι τράπεζες τις περιουσίες του λαού, για να βγάζετε νόμιμη και συνταγματική την ληστεία που διαπράττει το κράτος εναντίον του λαού με τα μνημόνια.
Στην πραγματικότητα, στο λαό δεν έχει μείνει καμία λύση πέρα από την προσφυγή στα όπλα, πέρα από τον ένοπλο αγώνα για να ανατρέψει το καθεστώς σας και την πολιτική της κοινωνικής γενοκτονίας που εφαρμόζεται εδώ και 5 χρόνια.
Και αυτό είναι κάτι που το διακηρύσσει, δηλαδή την ένοπλη επανάσταση, ο Επαναστατικός Αγώνας εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική μας παρακαταθήκη στο λαό και στην κοινωνία ως οργάνωση.
Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα
Πηγή: athens.indymedia