Ενημέρωση απο δράσεις και παρεμβάσεις στην Αμερική

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς οι δράσεις εναντίον της «λευκής ανωτερότητας» και των μπάτσων συνεχίζονται. Στο Μεξικό συνεχίζονται οι αγώνες εναντίον της αστυνομικής καταστολής και του ναρκοεμπορίου, ενώ οι εργαζόμενοι στην Βόρεια Αμερική μάχονται την γραφειοκρατία και κατεβαίνουν στους δρόμους στον Καναδά διαδηλώνοντας ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και λιτότητα του κράτους. Στο μεταξύ η παγκόσμια καταστροφή του βιομηχανικού πολιτισμού και η ανάδυση των φασιστικών δυνάμεων συνεχίζονται.

Στην Ινδιανάπολη οι μπάτσοι σκότωσαν έναν άνδρα όπου σύμφωνα με τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο,  φώναζε ενάντια στους μπάτσους και έσπασε το τζάμι ενός από τα περιπολικά.

banΣτο Tucson υπήρξαν πορείες αλληλεγγύης σε αντιμπατσικές διαδηλώσεις καθώς και δράσεις ενάντια στην «λευκή ανωτερότητα» σε όλες τις ΗΠΑ. Η κυριότερη οργάνωση, η Tucson SDS, πέταξε τρικάκια και μοίρασε κείμενα με “εμπρηστικό” περιεχόμενο. Βασικό μήνυμα ήταν ότι δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι καμία θεσμική οργάνωση όσο ριζοσπαστική και να ισχυρίζονται ότι είναι. Κάποια από τα μμε έγραψαν : «ο κόσμος φώναζε: πως συλλαβίζεται ο ρατσισμός; Tucson PD (αστυνομικό τμήμα) και επιπλέον έλεγαν: ACAB: All cops are bastards!, καθώς πορεύονταν στην Congress Street» Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν : «Το σύστημα δεν σάπισε, έτσι φτιάχτηκε» (ελεύθερη μετάφραση baktirio).

Το Tucson SDS (φοιτητές του Tucson για μια δημοκρατική κοινωνία) οργάνωσε αρχικά την διαδήλωση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το facebook, απέσυραν την στήριξη τους λόγω του ότι κάποιοι διαφώνησαν με τις πρακτικές τους. Ο Dan Hapgood που αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός και συμμετείχε στην διαδήλωση, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία είχε μεγαλύτερο στόχο από μόνο μια παρέμβαση στο ατ της Tucson. Η βασική στόχευση δεν ήταν οι μεμονωμένοι αστυνομικοί που αποτελούν πρόβλημα, αλλά το ίδιο το σύστημα.

78Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν απέναντι στους αστυνομικούς για την δολοφονία του Laquan McDonald στο Chicago την Minneapolis, και σε όλες τις ΗΠΑ. Κόσμος κινητοποιήθηκε για την παραίτηση των αστυνομικών διευθυντών των αντίστοιχων τμημάτων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι παραιτήσεις αυτές να διορθώσουν το πρόβλημα, θα προσλάβουν νέους στις θέσεις τους και θα συνεχιστούν όλα. Τις περισσότερες φορές, οι κλήσεις για παραίτηση προέρχονται από αριστερές οργανώσεις και ΜΚΟ οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τέτοια κινήματα, όμως παρόμοιες πρακτικές κατά καιρούς χρησιμοποιούνται και από αντιεξουσιαστές. Αντί να συμπορευόμαστε με τα προτάγματα τέτοιων ομάδων που προσπαθούν να επικυριαρχήσουν ή να μιμηθούν τα κοινωνικά κινήματα, πρέπει να μάθουμε πώς να προάγουμε την δικιά μας ανάλυση και κριτική στο υπάρχον και να ενισχύσουμε τους αγώνες ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον στο Philly (Φιλαδέλφεια) σε διαδηλώσεις εναντίων των δολοφόνων μπάτσων, διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα σε εστιατόρια και καταστήματα ενώ  μπαρ που άνοιξε πρόσφατα σε εξευγενισμένη (gentrified) περιοχή βανδαλίστηκε λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια. Το νου σας!

CWTmolqWEAAhYii.jpg_large

Στο Μόντρεαλ σε ακόμα μια βραδινή διαδήλωση την νύχτας, την 18ης Δεκεμβρίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα στους μπάτσους και εκείνοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Μέσα στην πορεία εντοπίστηκαν ασφαλίτες οι οποίοι αντέδρασαν επιδεικνύοντας το όπλο στον κόσμο και συνέλαβαν ένα άτομο, ένα συμβάν που θύμισε τα γεγονότα στο Oakland πέρσι. Εν τω μεταξύ στη New York η «ομάδα στρατηγικής αντίδρασης» (SRG) προετοιμάζεται με ασκήσεις για «τρομοκρατικές» απειλές σε αστικό περιβάλλον έχοντας πραγματοποιήσει μέρος του σχεδίου αυτού σε διαδηλώσεις στην πόλη στο παρελθόν. Η ομάδα αυτή πρόσφατα11138098_878815252235010_3679750342074747554_n ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στο Stanton Island συμμετέχοντας σε αυτή κορυφαία στελέχη των μπάτσων όπως ο Bill Bratton. Σε περσινές δηλώσεις του σε αστικό τύπο είχε αναφέρει: «έχουμε ζήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες συνθήκες τα τελευταία χρόνια» και εξήγησε πως οι τρείς πρωταρχικοί στόχοι τους είναι η μείωση της εγκληματικότητας, οι ένοπλες τρομοκρατικές ενέργειες και η διαχείριση του πλήθους που συμμετέχει στις διαδηλώσεις. Ο Bratton υποσχέθηκε «ασφάλεια από το έγκλημα, ασφάλεια από τους τρομοκράτες και ασφάλεια από τις κοινωνικές αναταραχές»

Όσο το NYPD (αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης) μαζί με τον αρχηγό του τμήματος James O’Neill και τον αρχηγό της αντιτρομοκρατικής James Waters εξιδανίκευαν την αποστολή των SRG, κάποιοι από τους μπάτσους αμφισβητούσαν την τακτική τους. Η SRG έχει ήδη αναπτυχθεί για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες πολλών μελών της ακτιβιστικής οργάνωσης Black Lives Matter τα προηγούμενα χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία είχε κάνει χρήση το στρατιωτικού τύπου όπλο θορύβου, «LRAD» όπως και πολύ επιθετικές τακτικές συλλήψεων διαδηλωτών, ακόμα και δημοσιογράφων.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο O’Neill αντιμετώπισε την κατακραυγή του κόσμου για την ταύτιση της τρομοκρατίας με το συνταγματικό δικαίωμα των διαδηλώσεων. Παρόλο που δεσμεύθηκε να διαχωριστούν τα καθήκοντα της ομάδας αυτής ώστε να μην επεμβαίνουν σε διαδηλώσεις, τα μέλη της ποτέ δεν ακολούθησαν αυτή την δέσμευση.

Για το NYPD και γενικότερα για τις ΗΠΑ, κάθε μορφής κοινωνική ταραχή είτε αφορά λαϊκή εξέγερση ή ξεσπάσματα αντικοινωνικών δράσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων,  θεωρούνται απειλή κατά του κράτους. Εν ολίγοις οτιδήποτε ότι απειλεί την κανονική ροή της καθημερινότητας πρέπει να κατασταλεί με την μέγιστη ένταση. Ασφαλώς όλοι εμείς οι υπόλοιποι βιώνουμε τα πράματα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η απομόνωση, η φτώχεια, ο εθισμός στην τεχνολογία και ο κοινωνικός έλεγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας οδηγεί σε συνεχόμενες εξάρσεις αντικοινωνικής βίας και μαζικών πυροβολισμών, την στιγμή που οι κοινωνικοί αγώνες εξεγέρσεις και αντίσταση κατά του κράτους προσφέρουν εν δύναμη διέξοδο.

Την στιγμή που γράφονται τα παραπάνω 1153 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αστυνομία στις ΗΠΑ. ‘Όμως πέρα των συνεχόμενων δολοφονιών, η αστυνομία στις ΗΠΑ συνεχίζει να εμπλέκεται σε σκάνδαλα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μπάτσους του San Francisco όπου αναμειγνύονται σε συνεχόμενα ρατσιστικά συμβάντα.

Οι αντιστάσεις στο fracking (είδος εξόρυξης) συνεχίζονται σε όλες τις ΗΠΑ. (βλέπε Hudson Valley Earth First! και Earth First! newswire )

Σχετικά τώρα με τους ακροδεξιούς, οι αντιδράσεις τους ενάντια στους μουσουλμάνους Αμερικάνους συνεχίζονται, παρά τις αυξανόμενες αντιστάσεις του κόσμου στους φασίστες,. Συγκρούσεις ξέσπασαν (σημ. bakt. αντιφασίστες με ναζί) σε μια συναυλία στο San Francisco όπως επίσης και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις

CVwFYHcUAAAA3cO

Στα εργασιακά, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ξεπούλημα των συμβάσεων τους από τους επικεφαλής των συνδικάτων, ενώ στο Chicago οι καθηγητές ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία και στο Μεξικό οι δάσκαλοι εν μέσω θανατηφόρων συγκρούσεων με τους μπάτσους, αναγκάστηκαν να ζητήσουν ένα είδος ανακωχής με τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Σε Flint, Detroit και Michigan η οργή συσσωρεύεται εξαιτίας των ζητημάτων με το νερό. Στο Cleveland Park, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον ιδιοκτήτη εγκαταλειμμένου σπιτιού, ενώ στο Denver οι μπάτσοι έκαναν έφοδο σε ακτιβιστές και εκκένωσαν κατασκήνωση που είχε στηθεί για διαμαρτυρία για τους νεκρούς άστεγους το χειμώνα .

CWVJdg9U4AMfya9

Στο Los Angeles διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πεζόδρομο και στη συνέχεια προέβησαν σε συμβολική καθιστική διαμαρτυρία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα ενάντια στην συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Τουρκικού κράτους των Κούρδων και άλλων μειοψηφιών στη χώρα, καθώς και ενάντια στην στήριξη του στον ISIS. Αν έπαιρναν ένα μόνο στοιχείο του πως γίνεται η αντίσταση στην Τουρκία…

Μετάφραση – επιμέλεια baktirio

Πηγή: itsgoingdown.org