Εκκένωση του καταυλισμού Jungle στο Καλαί – Χρονικό της αντίστασης

CckMoiHWIAAENmcΣήμερα το νότιο μισό της Jungle στο καλαί μπαίνει στην τρίτη μέρα εκκένωσης, σε μια διαδικασία που σύμφωνα με τους μπάτσους λέγεται ότι θα κρατήσει 3 εβδομάδες

Ακολουθούν οι δράσεις αντίστασης που έγιναν μέσα και έξω από τον καταυλισμό. Φαίνεται πως θα είναι μια παρατεταμένη διαδικασία όποτε ερευνήστε, προετοιμαστείτε και αναλάβετε δράση τώρα. Αυτό το άρθρο θα ανανεώνετε όσο θα αναφέρονται περισσότερες δράσεις.

17 Ιανουαρίου: Κατά την διάρκεια της νύχτας πυρπολήθηκαν δυο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην διαδικασία της έξωσης.

24 Ιανουαρίου: Παρέμβαση με γκράφιτι και σύνθημα «σταθείτε δίπλα σε αυτούς που μάχονται στο καλαί» στα βρετανικά γραφεία θεώρησης (βίζα) και μετανάστευσης

22 Φεβρουαρίου: H συλλογικότητα Calais Migrant Solidarity καλεί σε διακρατικές δράσεις αλληλεγγύης ζητώντας από τον κόσμο να στοχεύσει σε ιδρύματα του γαλλικού και βρετανικού κράτους αλλά και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην επίθεση στον καταυλισμό Jungle. Αυτή είναι η λίστα με μερικές από αυτές τις εταιρείες.

Η Stand up to Racism (SWP) οργανώνει πορεία στην Downing Street

23 Φεβρουαρίου: σε σύντομο χρονικό διάστημα (σημ. baktirio: και σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη από την Calais Migrant Solidarity) 30-40 άτομα συγκεντρώνονται στο Shoreditch στο λονδίνο για παρέμβαση στην καμπάνια της γαλλικής πρεσβείας με την ονομασία «δημιουργική γαλλία. Ανάφτηκαν καπνογόνα, o χώρος της εκδήλωσης γέμισε με σκουπίδια και το κτίριο εκκενώθηκε.

25 Φεβρουαρίου: H νομική προσφυγή εναντίoν της εκκένωσης χάνεται – θα προχωρήσει με εξαίρεση τους δημόσιους χώρους (θρησκευτικά και δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες κτλ.) Ο γάλλος υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve, σε δήλωση του αναφέρει «ποτέ δεν ήταν πρόθεση μας να χρησιμοποιήσουμε μπουλντόζες στον καταυλισμό)

Αναρτιούνται πανό στην γέφυρα της vertimiglia (γαλλοιταλικά σύνορα) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες του καλαί.

26 Φεβρουαρίου: Τοπικό συμβούλιο εργατών περιφέρεται γύρω από τον καταυλισμό καλώντας τον κόσμο να φύγει. Λεωφορεία πλησιάζουν στην περιοχή για να πάρουν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν σε κέντρα κράτησης σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα περισσότερα λεωφορεία αναχωρούν άδεια κάνοντας τις αρχές έξαλλες κατηγορώντας τα άτομα των no border για την φτωχή προσέλευση.

29 Φεβρουαρίου: Ξεκινά η εκκένωση της Jungle. Πρόκειται για μαζική επιχείρηση των μπάτσων νωρίς το πρωί (55 αστυνομικά βαν) Μπουλντόζες και εργάτες της Sogea (σημ. baktirio: θυγατρική της Vinci , ανάδοχο εταιρεία του αεροδρομίου στην notre dame des landes – το συγκεκριμένο έργο δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρωθεί λόγω των πολύχρονων αγώνων του κινήματος zad) καταστρέφουν τα καταφύγια του κόσμου σε κραυγαλέα αντίθεση με τη δήλωση του Cazeneuve την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κάτοικοι πετούν πέτρες στους βαριά εξοπλισμένους μπάτσους. Γίνεται χρήση δακρυγόνων. Ο κόσμος προσπαθεί να αντισταθεί καταλαμβάνοντας τις οροφές και οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούν κανόνια νερού για να τους απομακρύνουν. Αυτή η τακτική ακολουθείται από τον κόσμο και τις επόμενες μέρες.

Μια γυναίκα που έχει ανέβει στην οροφή κόβει τις φλέβες πριν την απομακρύνουν οι μπάτσοι σέρνοντας.

Διαδήλωση πραγματοποιείται στο Downing Street από την ομάδα Stand up to Racism(SWP)

Αποκαλύπτεται ο ρόλος στην εκκένωση δυο ακόμα εταιρειών (Baudelet Environnement και Groupe SOS Solidarités,πληροφορίες εδώ)

Την νύχτα μεγάλος αριθμός μεταναστών καταλαμβάνει τον δρόμο και αναγκάζουν τα φορτηγά να σταματήσουν για να τους μεταφέρουν στην βρετανία.

1 Μαρτίου: Πενήντα άτομα διαδηλώνουν έξω από το γαλλικό ινστιτούτο στο λονδίνο περπατώντας γύρω από το Kensington μοιράζοντας φυλλάδια και χρησιμοποιώντας ντουντούκες περιγράφουν την κατάσταση στο καλαί.

Ένας κάτοικος του καταυλισμού Jungle πεθαίνει την νύχτα, πιθανόν από καρδιακή προσβολή

Ο υπουργός εσωτερικών, Bernard Cazeneuve, σε δήλωση του κατηγορεί τις no border οργανώσεις για τη μη πρόοδο της εκκένωσης.

Περίπου 100 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί πρόσφυγες, διαδηλώνουν στο παρίσι ενάντια στην καταστολή στο καλαί, παρά την συνθήκη έκτακτης ανάγκης και την συνεχόμενη απαγόρευση των διαδηλώσεων.

2 Μαρτίου: Δώδεκα ιρανοί που ζουν στον καταυλισμό, ξεκινούν απεργία πείνας και μερικοί από αυτούς ράβουν τα στόματά τους. Λαμβάνουν μηνύματα και τηλεφωνήματα υποστήριξης από άλλους ιρανούς μετανάστες και αλληλέγγυους σε όλη την ευρώπη.

Ο νομάρχης του καλαί Fabiene Buccio κάνει ακόμα μια δήλωση την οποία μετέπειτα παπαγαλίζει ο τύπος « οι no borders υποκινούν μια χούφτα “σκληροπυρηνικών μεταναστών” να αντεπιτεθούν». Βεβαίως η ιδέα ότι ο κόσμος μπορεί να έδρασε για να σταματήσει την καταστροφή των σπιτιών του, είναι ξεκάθαρα αδιανόητη.

Από τους 5 υποτιθέμενους «no border ακτιβιστές» συλληφθέντες στην Jungle τις δυο προηγούμενες μέρες: οι δυο ήταν προφανώς ιρανοί που υπερασπίζονταν τα καταφύγια τους, δυο ήταν από το πανδοχείο μεταναστών και ένας εθελοντής από το καλαί. Οι δυο ιρανοί και ένας ακόμα αφέθηκαν ελεύθεροι και γύρισαν στην Jungle. Οι άλλοι δυο που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία του εμπρησμού, αλλά αθωώθηκαν.

Επερχόμενες διαδηλώσεις

3 Μαρτίου: βρυξέλες, πορεία αλληλεγγύης, 8μμ Place de la Bourse

4 Μαρτίου: παρίσι, πορεία αλληλεγγύης, 6μμ Gare du Nord

5 Μαρτίου: Το London2Calais έχει καλέσει «open the borders» διαδήλωση στο λόνδινο σε κρυφή τοποθεσία, θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα

Επίσης πορεία έχει καλεστεί και στο μπαθ

6 Μαρτίου: έχει καλεστεί πορεία στο ουίτνευ στην βρετανία

Μετάφραση baktirio

Πηγή: rabble.org.uk