Σύντομη πανελλαδική ενημέρωση για τους πρόσφυγες

Αν και η ουδέτερη ζώνη ελλάδας- μακεδονιας παραμένει ανοιχτή, μόλις 500 πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο την ώρα που στον καταυλισμό της ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000(οι αριθμοι ειναι προιοντα εκτιμησεων).

Το πρωί πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ’ όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την ελλάδα συνεχίζουν να προσέρχονται στο σημείο, απλώς για να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη και κάποια στιγμή να καταφέρουν να περάσουν,ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Παράλληλα, στα κέντρα , σε νέα καβάλα και χέρσο στο κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου περίπου 5.391 πιστοποιημένοι είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον πειραιά.

Μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί βρίσκονταν 3.307 εγκλωβισμένοι στη λέσβο, 1.227 στη χίο και 857 στη σάμο.

Στο λιμάνι του πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 515 μετανάστες από λέρο και κάλυμνο.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί αλλά και η πέτρινη αποθήκη, που οι περισσότεροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Πολλοί από τους μετανάστες μόλις φθάσουν στο λιμάνι του πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.

Από χθες λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες . Έως αργά χθες είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδάκια, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας

Πηγή: Idomeni Refugees Support