Γ ενημέρωση από Ειδομένη (τελική)

Εμείς απλώς ξεδιπλώσαμε το πανό μας, το οποίο περιέγραφε την πραγματικότητα: η Ευρώπη είναι για τους πρόσφυγες η επόμενη κόλαση μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αφού εξηγήσαμε ότι διαμαρτυρόμαστε για τα κλειστά σύνορα και τις αιτίες της προσφυγιάς έξω ακριβώς από το κοντέινερ στο οποίο “ενημερώνονταν” οι πρέσβεις Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας για την κατάσταση στην Ειδομένη, πολυάριθμοι πρόσφυγες συντάχθηκαν με εμάς, κράτησαν το πανό μας και, ζητώντας μας ευγενικά τη συγκατάθεσή μας, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Η φωνή μας ενώθηκε με τη δική τους. Η διαμαρτυρία πλαισιώθηκε από πανό των προσφύγων, απέκτησε δυνατό παλμό και ένταση, μπροστά πέρασαν παιδιά και ένας πρόσφυγας με ακρωτηριασμένα άκρα από τον πόλεμο. Κάποια στιγμή οι πέντε μας φωνάξαμε το σύνθημα “η αλληλεγγύη το όπλο των λαών” και, καθώς δεν ακούστηκε πολύ δυνατά, σώπασαν όλοι για να το ξαναφωνάξουμε και το συνόδευσαν με χειροκρότημα καθόλη τη διάρκειά του. Κατόπιν η διαμαρτυρία συνεχίστηκε μπροστά στις κλούβες, με σκοπό να κλείσουμε τον δρόμο φυγής των πρέσβεων. Μπροστά βγήκαν κάποιες γυναίκες που με τεράστια αποθέματα οργής και κουράγιου μπήκαν με τα μωρά τους στην πρώτη γραμμή δίπλα στα ΜΑΤ, πήραν τον λόγο και εμψύχωναν όλους μας να αντισταθούμε, ανατρέποντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με ειρωνικά χειροκροτήματα και σαρκαστικά “thank you”, καθώς τα ΜΑΤ άνοιγαν τον δρόμο για να περάσουν τα διπλωματικά αυτοκίνητα.

Οι πρόσφυγες διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά με αξιοπρέπεια, δυναμικότητα και σθένος το αυτονόητο: το άνοιγμα των συνόρων. Εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε δίπλα τους, αλληλέγγυοι, μέχρι το τέλος.

Στη συνέχεια, φέραμε το κινητό μας ιατρείο στο γνωστό μας πόστο, δίπλα στις κλούβες, και δεχτήκαμε μέχρι το βράδυ πολλά περιστατικά.

Καταγγέλλουμε τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων των χρυσοπληρωμένων ΜΚΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Γιατροί Του Κόσμου, και του Ερυθρού Σταυρού, την άρνησή τους παραπομπής περιστατικών που έχρηζαν εξετάσεων και ελέγχου στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρά τα συνοδευτικά σημειώματα που συνέγραψαν οι γιατροί μας, την άρνηση ενημέρωσης -με ευθύνη και των μεταφραστών, όπως μας κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες- και παράδοσης των αποτελεσμάτων στους πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο Κιλκίς. Θα πρέπει να αναφέρουμε το ενδιαφέρον και τον ζήλο που έδειξαν αρκετοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου να περιθάλψουν τους πάσχοντες πρόσφυγες, ενάντια στις κεντρικές πολιτικές του κράτους. Είναι ξεκάθαρο ότι η εξόντωση των προσφύγων μεθοδεύεται με κάθε δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση και τους συνεργαζόμενους φορείς της.

Οι πρόσφυγες είναι ανυποχώρητοι, εμείς είμαστε ανυποχώρητοι, η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Ομάδα Υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του Πεδίου του Άρεως

Πηγή: Ομάδα Υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πεδίου Άρεως