Χίος: Ακροδεξιός όχλος, ΜΑΤ και εκκένωση του λιμανιού από τους πρόσφυγες

 

Τα προσφυγόπουλα που βρίσκονταν στο λιμάνι από την Πρωταπριλιά και διαδήλωναν ζητώντας ελευθερία, έφυγαν τρομαγμένα και κλαίγοντας το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναζητώντας λίγο χώρο σε Σούδα

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα ακροδεξιών, εκμεταλλευόμενη τη «δυναμική» που αναπτύχθηκε από τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων» την Τετάρτη στο δημαρχείο, κατέβηκε στο λιμάνι της Χίου και ανενόχλητη από τις πάσης φύσεως αρχές ξεκίνησε τις απειλές στους πρόσφυγες, τον προπηλακισμό αλληλέγγυων, τους εκφοβισμούς και τους τραμπουκισμούς.

Οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά τρομαγμένα παιδιά, αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποχωρήσουν από το λιμάνι και να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, που είχε ως μόνο αίτημα να τους δοθεί η ελευθερία να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής, του λιμενικού, και της αστυνομίας (που «κατέβασε» και τα αθηναϊκά ΜΑΤ στο λιμάνι, παρατάσσοντάς τα όχι απέναντι στους ακροδεξιούς, αλλά μπροστά από τους πρόσφυγες) , «απέδωσαν καρπούς» μετά τη 1 το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή. Χαρακτηριστική και η φράση του Μαν. Βουρνού (που καταγράφεται και σε βίντεο τοπικού ΜΜΕ) να λέει στους πρόσφυγες: «ή με μένα ή με αυτούς» (εννοώντας ή αποχωρείτε ή θα έχετε να κάνετε με τους χρυσαυγίτες).  Την οριστική αποχώρηση σηματοδότησε η εκτόξευση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες από τους ακροδεξιούς.

Τα γεγονότα ήταν πολλά και πυκνά το βράδυ της Πέμπτης. Η ακροδεξιά συμμορία, οργανωμένη, με συνεχή προστάγματα στα μέλη τους για το πού να παρατάσσονται κάθε φορά,  έβριζε, κυνηγούσε και απειλούσε από τις 8 το βράδυ. Στο χώρο βρέθηκαν από νωρίς και πολλοί αλληλέγγυοι και εθελοντές, για να συμπαρασταθούν στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες – και ήταν οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν από το χώρο του λιμανιού όταν πύκνωσε η αστυνομική παρουσία. Η αστυνομία προέβη σε προσαγωγή ενός αλληλέγγυου μετά από συμπλοκή με τους φασίστες, που αποχώρησαν αργά το βράδυ.

Αστυνομικοί και άλλοι τραβάνε τους πρόσφυγες που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία. 

Στα τοπικά ΜΜΕ θα διαβάσετε διαπιστώσεις/ευχές όπως «η κανονικότητα στο λιμάνι  θα επανέλθει και ο τόπος σταδιακά θα βρει την ηρεμία του», «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Λες και δεν ξετρύπωσε κανονικά το αυγό του φιδιού, δεν πήρε μαζί του μεγάλο μέρος των αγανακτισμένων κατοίκων, δεν προηγήθηκε η πολύωρη τρομοκρατία στο λιμάνι, λες και δεν θα εξακολουθήσει το δράμα των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, θυσία στην τρομακτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρ. Ενωσης. Προσθέστε την εκκωφαντική σιωπή όσων θα έπρεπε ή μάταια θα περίμενε κανείς να βρουν δυο λέξεις για όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο 48ωρο (την εισβολή των ίδιων ακροδεξιών στο Δημαρχείο, τον προπηλακισμό ανθρώπων, το ακροδεξιό δηλητήριο από τα μικρόφωνα του δημ. συμβουλίου, το χτύπημα δομών αλληλεγγύης). Αλλά προέχει η «ηρεμία».

Πηγή: athens.indymedia