Εκκένωση καταυλισμού των Κούρδων/ισσών στο Λαύριο

Αναδημοσίευση από Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου (facebook.com/ProtovouliaLavrio)

Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκενωσε ο Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικης μπροστά…. Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβιβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα.

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κουρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κουρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλεγγυοι.
Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμος με τα κοντεινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κουρδοι πρόσφυγες. Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοι πρόσφυγες.

Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.
Αυτό αποτραπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κουρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους… και τα σύμβολα του Κουρδικου απελευθερωτικου κινήματος που κοσμουσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικου αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλαχ Οτσαλαν).

Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε παει η αστυνομία, όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κουρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κουρδοι δεν λύγισαν. Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημενο / αυτοδιαχειριζομενο Camp.

Η νεα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατήρι του Ερντογαν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια “άντρο των τρομοκρατών του PKK”.

Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικης που εδώ και χρόνια κάνει ο,τι μπορεί για να διώξει τους Κουρδους πρόσφυγες και να “αξιοποιήσει” το κτίριο.

Οι Κουρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους.
Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κουρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι… τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι (δείτε το βίντεο).

Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν.

Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κουρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου