Βραζιλία – Παραβιάσεις των δικαιωμάτων από το εξορυκτικό έργο Belo Sun στο Xingu

Αναγκαία διευκρίνηση: Το παρόν άρθρο εμπεριέχει στοιχεία ανθρώπινης επικυριαρχίας επί των υπολοίπων έμβιων οργανισμών, όπου τα επισημαίνουμε με κόκκινα γράμματα και στα οποία είμαστε αξιακά αντίθετα και εχθρικα.

Η Apib καταγγέλλει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών σε ένα εξορυκτικό έργο Belo Sun στο Xingu

Το Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), μέσω του νομικού τμήματος, καταγγέλλει μια σειρά από παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών στο εξορυκτικό έργο της εταιρείας Belo Sun στο Volta Grande do Xingu, στην πολιτεία Πάρα. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στην έκθεση “Blood mine – Report on the Belo Sun mining project”, που παρήχθη από την Apib και δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου.

Η εταιρεία ανήκει στον καναδικό όμιλο Forbes & Manhattan, μια επενδυτική τράπεζα που επικεντρώνεται σε διεθνή έργα εξόρυξης, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού της Βραζιλίας και να εκτοπίσει περισσότερες από 800 οικογένειες από την περιοχή, οι οποίες θα μετεγκατασταθούν στην πολιτεία Mato Grosso. .

Στο σχέδιό της, η Belo Sun προβλέπει τη συνεχή χρήση εκρηκτικών για να επιτρέπεται η εξόρυξη πέντε τόνων χρυσού ετησίως, για ελάχιστη περίοδο 12 ετών. Εκτός από την εγκατάσταση δύο υπαίθριων ορυχείων, ενός φράγματος αποθήκευσης χημικών αποβλήτων εξόρυξης, μιας αποθήκης εκρηκτικών, ενός χώρου υγειονομικής ταφής, ενός πρατηρίου καυσίμων, κατοικιών και δρόμων.

Η Belo Sun καταλαμβάνει μια έκταση 2.000 εκταρίων δημόσιας γης, όπου εμποδίζει τη διέλευση ιθαγενών και παραδοσιακών πληθυσμών που ζούσαν και χρησιμοποιούσαν την περιοχή για κυνήγι, ψάρεμα, τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες, καθώς και για αναψυχή. Σύμφωνα με το έγγραφο, η εταιρεία εξόρυξης απέτυχε να πραγματοποιήσει προηγούμενες, δωρεάν και ενημερωμένες διαβουλεύσεις με τις πληγείσες αυτόχθονες κοινότητες, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση αριθ. 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), την οποία έχει υπογράψει η Βραζιλία, και επιδίωξε να εκφοβίσουν και φιμώσουν τις συζητήσεις για το θέμα.

«Το MPF διαπίστωσε ότι από την πλευρά των πληττόμενων κοινοτήτων, υπήρχε μόνο συλλογή πληροφοριών μέσω δευτερογενών δεδομένων», αναφέρεται σε απόσπασμα από την έκθεση

Ο Maurício Terena, συντονιστής του νομικού τμήματος της Apib και διοργανωτής της έκθεσης, επισημαίνει ότι το σχέδιο της Belo Sun κάνει επίσης κατάχρηση οικονομικής εξουσίας αποκτώντας παράνομα γη σε οικόπεδα μεταρρύθμισης γης. «Η Belo Sun έχει πραγματοποιήσει συστηματικές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή. Η εταιρεία εξόρυξης αποκρύπτει με συνέπεια πληροφορίες για τις πραγματικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εξόρυξη στην περιοχή, όπως η μόλυνση των υδάτινων πόρων με υδράργυρο, κυάνιο, αρσενικό και αντιμόνιο», λέει ο ιθαγενής δικηγόρος.

Σύμφωνα με την Apib, η κατασκευή του ορυχείου θα επηρεάσει άμεσα τουλάχιστον πέντε αυτόχθονες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών σε εθελοντική απομόνωση, καθώς και είκοσι πέντε παραδοσιακές παραποτάμιες κοινότητες και περίπου πεντακόσιες  αγροτικές οικογένειες. Αυτές οι ομάδες υφίστανται ήδη τις συνέπειες του υδροηλεκτρικού σταθμού Belo Monte, το οποίο μείωσε δραστικά τη στάθμη του νερού του ποταμού Xingu και προκάλεσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Το δικαστικό σώμα έχει αναστείλει την άδεια εγκατάστασης της  Belo Sun πολλές φορές λόγω των πιθανών επιπτώσεων του ορυχείου στις αυτόχθονες και παραδοσιακές κοινότητες της περιοχής. Φτάνει πια με τις  εξορύξεις που, με ή χωρίς την έγκριση του βραζιλιάνικου κράτους, βλάπτουν τη ζωή και την επικράτεια των αυτόχθονων πληθυσμών και καταστρέφουν το περιβάλλον», λέει ο Kleber Karipuna, εκτελεστικός συντονιστής της Apib

Η έκθεση «Blood mine – Report on the Belo Sun mining project» υπογραμμίζει επίσης ότι, το 2007, το κράτος της Βραζιλίας αναγνώρισε τη Volta Grande do Xingu ως σημαντική περιοχή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα, με τους αυτόχθονες πληθυσμούς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής . Σύμφωνα με τη διασταύρωση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από την Apib το 2022 , σε συνεργασία με το Instituto de Pesquisa Ambiental do Amazonas (IPAM), το 29% της επικράτειας γύρω από τα εδάφη των ιθαγενών στη Βραζιλία έχει καταστραφεί, ενώ εντός του TLS η αποψίλωση των δασών είναι μόνο κατά 2%. .

«Είναι απαραίτητο για το κράτος της Βραζιλίας να κάνει μια αλλαγή στις νεοαναπτυξιακές του πολιτικές, καθώς έχει αποδειχθεί ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αυτά των αυτόχθονων πληθυσμών. Η APIB αποκηρύσσει σθεναρά το έργο εξόρυξης Belo Sun, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει μια μικρή ομάδα επενδυτών με κόστος την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και την καταδίκη των αυτόχθονων πληθυσμών και άλλων παραδοσιακών κοινοτήτων της περιοχής στη φτώχεια.

Πρωτότυπο κείμενο στα πορτογαλικά: apiboficial.org