Κείμενο της κατάληψης στο Καλαί στην οδό Rue des Prêtres
Επί σειρά ετών, η κυβέρνηση και η περιφέρεια του Καλαί καταστρέφουν κατοικημένους χώρους. Χρόνια τώρα, οι άνθρωποι στο Καλαί αντιμετωπίζουν επιθέσεις από την αστυνομία και τους φασίστες και την καταστροφή των υπαρχόντων τους. Για χρόνια, οι άνθρωποι εκεί εξαναγκάστηκαν να ζουν μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια επειδή είναι αλλοδαποί.
Η ζούγκλα είναι ένα γκέτο το οποίο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση μετά τις εκκενώσεις σε καταλήψεις και άλλες ζούγκλες. Οι άνθρωποι εκεί ζουν μαζί, αυτονομημένα και κοινοβιακά στην ποικιλομορφία τους, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες όπου δίνουν το παρόν η βία και η ρατσισμός. Θα ήταν εύκολο να χρησιμοποιηθεί η δημοφιλής για πολλούς ρητορική του οίκτου και της θυματοποίησης όπως επίσης πολύ εύκολη η καταδίκη της ζούγκλας για τη δυσλειτουργία της. Με τα καλά και τα άσχημά της η ζούγκλα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούνε να ζούνε και τώρα αναγκάζονται να αγωνιστούν γι’ αυτο. Αν και η ζούγκλα είναι επισφαλής, αποτελεί καταφύγιο για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ο αγώνας γι’ αυτόν τον χώρο δεν είναι μόνο πρακτικός αλλά και συμβολικός. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητοι» δεν είναι απλά ένα πρόβλημα που μπορεί να κρυφτεί μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ).
Σήμερα, μετά την εκκένωση του νότιου τμήματος της ζούγκλας, κάποιοι έφυγαν, άλλοι έμειναν στον δρόμο και πολλοί εξαναγκάστηκαν να ζουν σε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στο βόρειο τμήμα της ζούγκλας. Την ίδια ώρα, στο Καλαί πολλά σπίτια παραμένουν ακατοίκητα, άδεια. Για μας, η ορθότητα της κατάληψης αυτών των χώρων ως πράξη είναι αυτονόητη. Διαλέξαμε έναν χώρο με πολύ ισχυρό συμβολισμό: Μια παλιά δομή που προοριζόταν για άστεγους. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη αυτού του χώρου στο Καλαί και να αντισταθούμε στην εκκένωσή του για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούμε. Θεωρούμε απαράδεκτο η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων στη Γαλλία, όπου χιλιάδες είναι αναγκασμένοι να ζουν έξω, τέτοιες δομές που σχεδιάστηκαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, να αφήνονται εγκαταλελειμμένοι, να σαπίζουν. Με αυτή την πράξη καταδικάζουμε την συστηματική άρνηση του κράτους να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους, πρόσφυγες ή όχι, με αξιοπρέπεια.
Μετά τους χαρακτηρισμούς “zero no borders zone” («ζώνη χωρίς σύνορα» ) και “zero-foreigners zone” («ζώνη χωρίς αλλοδαπούς») που έχουν προσδώσει στο Καλαί οι αρχές, τώρα χαρακτηρίζεται και πόλη “zéro-squat” («χωρίς καταλήψεις»). Όλο και περισσότερη αστυνομία στέλνεται να ελέγξει τον διαχωρισμό μεταξύ αλλοδαπών και γηγενών στο Καλαί ενώ παράλληλα φασίστες εξαπολύουν επιθέσεις στους ανθρώπους που προσπαθούν να πάνε στην πόλη. Δε μπορούμε ν’ αφήσουμε την κυβέρνηση να επιβάλλει νόμους διακρίσεων και διαχωρισμών χωρίς μάχη. Δε θα επιτρέψουμε την ιδέα της πόλης “zero-squat” να διαχυθεί σ’ όλη Γαλλία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως ακριβώς η περίπτωση ZAD of Notre Dames des Landes δε μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως ένας αγώνας ενάντια στη δημιουργία ενός αεροδρομίου αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή ως ένας αγώνας για την αυτονομία, την ελεύθερη πρόσβαση στη γη αλλά και ως ένας γενικότερος αγώνας κατά της πατριαρχικής παράδοσης και του καπιταλιστικού συστήματος, έτσι και ο αγώνας για την ελευθερία της μετακίνησης στο Καλαί είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα. Υψώνει το ανάστημά του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον ρατσισμό της Ευρώπης και στον πόλεμο που εξαπολύει ενάντια στους φτωχούς και τους ξένους ∙ ενάντια στα σύνορα, στα σκυλιά της εξουσίας που τα φυλάνε και στις κυβερνήσεις τους ∙ αγώνας για την ελευθερία της μετακίνησης και της εγκατάστασης.
Η καταστροφή της ζούγκλας και του αυτόνομου τρόπου ζωής είναι ένας ακόμα τρόπος να μας εμποδίσουν να επιλέξουμε τον δικό μας τρόπο ζωής, να δημιουργήσουμε κάτι μαζί, εκτός του κρατικού ελέγχου, άσχετα με το εάν έχουμε νομιμοποιητικά έγγραφα ή όχι. Η πράξη μας αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ενωθούν οι αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση και στις πολιτικές του απολυταρχισμού και της καταστολής. Με αυτή, διακηρύττουμε την υποστήριξή μας στο κίνημα ZAD of Notre Dames des Landes και τους λόγους που μας οδήγησαν στο να προβούμε σε αυτή την πράξη. Δουλεύοντας όλοι μαζί με τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία της μετακίνησης και της εγκατάστασης, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο, νέο, κάτι που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης.
Απηχώντας άλλους παρόμοιους αγώνες, οι απόψεις μας συγκλίνουν στο ότι η κατάληψη φυσικού και συμβολικού χώρου είναι ένας αγώνας κατά της κρατικής κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης των χώρων. Με την εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όλο και περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται τις επιπτώσεις των πολιτικών της καταστολής οι οποίες ποινικοποιούν κάθε προσπάθεια αυτοοργάνωσης. Γι αυτό είναι σημαντική η ενίσχυση της αλληλεγγύης μας.
Για όλα τα παραπάνω, καλούμε για την οργάνωση δράσεων, τώρα και κατά τις επόμενες μέρες, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας μας και τη διάχυση της πληροφορίας μεταξύ των δικτύων σας.
Συλλογικότητα «Salut ô toit »
Το κείμενο της κατάληψης στα αγγλικά: calaismigrantsolidarity.wordpress.com
Μετάφραση baktirio